Surinaa
Takaisin pääsivulle

Adoptiota harkitsemassa Adoptiotietoutta Adoptiovanhemmat Adoptioyhteisö Adoptoidut Artikkelit Byrokratiat Juttua adoptiosta Kun tuttu adoptoi Prosessi ja odotus Uutiset
Sivukartta Tietoa tästä sivustosta
akkanen (ät) ampiaisakka piste com Kuka on Ampiaisakka?

Ilmaisia nettimailipalveluja
Yahoo! Mail - suosittelen, koska laatikkoon saapuvan roskapostin määrä on ollut olematon, ja samoilla tunnuksilla saa muitakin Yahoo!:n ilmaispalveluja kuten kotisivutilaa, sekä pääsee Yahoo!n keskusteluryhmiin "täysivertaiseksi" jäseneksi.
Mail.com - aika paljon roskapostia, mutta kiva mahdollisuus valita domain (eli se @-merkin jälkeen tuleva osuus).
Hotmail - roskapostia tulee paljon, mutta tunnukset toimivat myös Microsoft.net Passportina, jolla saa muita MSN:n palveluita, ktuen keskusteluryhmien jäsenyyksiä.

Nimimerkkien käyttö

Miksi nimimerkki?

Uusi tulokas voi adoptiofoorumeilla ihmetellä, miksi niin monet suojautuvat nimimerkin taakse kirjoittaessaan. Syy on yksinkertaisesti siinä, että myös neuvonnanantajat ja palveluntarjoajat seurailevat keskustelupalstoja ja avoimia postituslistoja. Samasta syystä keskustelupalstoilla ei juurikaan kritisoida neuvonnanantajia, kämätetä sukulaisten nuivasta suhtautumisesta, eikä levitellä perheen ja lasten ongelmia kaikkien tietoon. Esimerkiksi Verkkoklinikan Adoptio-palsta on täysin avoin foorumi, eikä koskaan voi tietää kuka on kuulolla. Henkilökohtaisista tiedoista voi olla helppo tunnistaa tuttu ihminen nimimerkin takaa. On ollut jopa tapauksia, joissa neuvontaa antava, kotiselvitystä kirjoittava sosiaalityöntekijä on vetänyt nimimerkillä kirjoittanutta asiakasta tilille Verkkis-kirjoituksista! (Eli jos julkiset keskustelut saavat helposti kiva-kiva -ilmapiiriä, niin ei ole ihme...)

anonym

Suljetuilla postituslistoilla keskustelu käy avoimemmin omilla nimillä. Niihin liityttäessä tiedustellaan henkilökohtaisiakin tietoja siksi, että voitaisiin luottaa kaikkien olevan liikkeellä puhtain paperein.

Riippuen foorumista, nimimerkillä esiintyminen voi olla joko helppoa tai vaikeaa.

Verkkoklinikka on helpoimmasta päästä, sillä sinne voi rekisteröityä millä tunnuksella vain, eikä sähköpostiosoitetta tarvitse kertoa. Sen sijaan MSN.com ja Yahoo! Groups -listat tekevät nimettömyyden vaikeaksi, sillä niihin on liityttävä MSN- tai Yahoo!-tunnuksilla.

Myös nimettömyyden säilyttäminen voi olla hankalaa, jos haluaa vaihtaa ajatuksia muiden foorumilaisten kanssa privaatisti omaa sähköpostia käyttäen ja jos oma sähköpostiosoite sisältää oman ja/tai työnantajan nimen.

Nimimerkin rakentaminen

Anonyymin sähköpostiosoitteen hommaaminen ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin luulisi, sillä ilmaisten nettipostipalvelujen tarjoajia on monia. Nettipostin hyvä puoli on sekin, että ne voi lukea miltä tietokoneelta tahansa, kunhan se on kytketty internetiin; esimerkiksi Yahoo!-posteja pääsee lukemaan millä vain selaimella kun vain menee sivulle http://mail.yahoo.com ja kirjautuu sisään.

Itse olen pitänyt parhaana luoda kokonainen "netti-identiteetti". Käytän nimimerkkiä Ampiaisakka tai Amppari kaikissa adoptioon liittyvissä yhteyksissä (myös esim. vastessani kyselyihin tai esittäessäni mielipiteitä ihan avoimilla sivustoilla). Näin olen helposti tunnistettavissa niille, jotka tietävät minut muualta samoista yhteyksistä, mutta kenenkään ei tarvitse tietää, kuka olen elävässä elämässä. Sitä mukaa kun kerroimme ihmisille adoptioaikeistamme, annoimme myös näiden sivujen osoitteen. (Nykyään epätietoiset ystävät ja sukulaiset seuraavat sivuja saadakseen tietää, missä mennään... :)

Ilmaiset mailboxit kannattaa käydä tarkistamassa vähintään n. kerran kahdessa viikossa, sillä jos joku roskapostin lähettäjä saa sinut listoilleen, voi postilaatikko täyttyä piankin. Kiinnostavat mailit kannattaa säästää omalle koneelleen vaikkapa kopioimalla ne Word-dokumentiksi tai ihan simppeliksi tekstiksi (esim. Notepadilla). Ja vaikka postinkulku yleensä on luotettavaa, katastrofeja tapahtuu, joten on ihan hyvän tavan mukaista tiedustella viestin perilletuloa jos vastausta ei kuulu.