Surinaa
Takaisin pääsivulle

Adoptiota harkitsemassa Adoptiotietoutta Adoptiovanhemmat Adoptioyhteisö Adoptoidut Artikkelit Byrokratiat Juttua adoptiosta Kun tuttu adoptoi Prosessi ja odotus Uutiset
Sivukartta Tietoa tästä sivustosta
akkanen (ät) ampiaisakka piste com Kuka on Ampiaisakka?

Eräs avoin adoptio

Eräs suomalais-yhdysvaltalainen perhe sai vuoden 2003 alussa tyttärensä avoimen adoption kautta. Tuore äiti, amerikkalaiseen tapaan jo työelämään palannut, ystävällisesti vastaili kysymyksiini.

Miksi avoin adoptio oli teistä paras vaihtoehto?

USA:laisten tutkimusten mukaan [avoimen adoption kautta adoptoitu] lapsi ei tunne itseaan hylätyksi ja pois heitetyksi. Jos hänelle jo heti alkaa puhua adoptiosta ja siitä, etta bioäitikin rakasti lasta niin paljon, etta halusi tälle parhaan mahdollisen perheen, lapsi ei tunne asiaa tabuksi tai kielletyksi aiheeksi. Kontakti biovanhempiin/bioäitiin ja tämän muihin lapsiin on siltä kannalta hyvä, etta vanhemmaksi tultuaan lapsi ei kärsi tietämättömyydestään ja halusta löytää "oma perhe". Hän tietaa oman taustansa alusta alkaen, samoin kuin lääketieteellisen taustansa. Meistä avoin adoptio tuntui parhaalta vaihtoehdolta, täällä [USA:ssa] ei perinteistä adoptiota oikein enää olekaan.

Miten avoimeen adoptioon tähtäävä prosessi eroaa tavallisesta kotimaisesta adoptiosta?

[Adoptioon kuluva] aika on varmaan sama. Erilaiset ne ovat sikäli, ettei voi määrätä, haluaako pojan vai tytön. Ja bio-vanhemmat valitsevat adoptiovanhemmat.

Saitteko tukea tai valmennusta lapsenne bioperheen kohtaamiseen?

Kyllä. Mutta me kun lensimme [ko. osavaltioon], bioäiti oli jo lähdössä synnyttämään.

Miten adoptiotapahtuma käytännössä hoitui, eli Se Suuri Hetki?

Tapasimme bioäidin hotellissa, josta veimme hänet ja hänen 3 poikaansa sairaalaan. Siellä tyttö sitten syntyi kuuden tunnin kuluttua. Oltiin kaikki huoneessa, ja leikkasimme napanuorankin. Sairaala järjesti huoneen meille ilmaiseksi, ja saatiin alusta lähtien hoitaa tyttöä. Bioäiti halusi meidän tekevän alusta asti kaiken vauvan kanssa. Itse hän ei oikein välittanyt. Hänella on 3 poikaa, ja kaksi muuta lasta, jotka on jo antanut adoptoitavaksi ennen tätä adoptiota.

Millaista on kanssakäyminen lapsen b-perheen kanssa?

B-äiti on rahaton ja hänella ei ole puhelinta. Silloin tälloin soitellaan ja kirjoitellaan. Bioäiti on "a real sweetheart" ja paras mahollinen bioäiti meille. Sen pojatkin ovat pieniä kullannuppuja, ja he haluaisivat myös meille asumaan.

Miten on toistaiseksi mennyt?

Odotetaan viela laillistaminen. Muuten on mennyt oikein hyvin. Tyttäremme on kaunis, onnellinen ja viisas seitsenkuinen tyttö. Rakastamme hänta kuin hän olisi meidän biovauvamme. Näyttääkin ihan meiltä.


Lisätietoa avoimesta adoptiosta