Surinaa
Takaisin pääsivulle

Adoptiota harkitsemassa Adoptiotietoutta Adoptiovanhemmat Adoptioyhteisö Adoptoidut Artikkelit Byrokratiat Juttua adoptiosta Kun tuttu adoptoi Prosessi ja odotus Uutiset
Sivukartta Tietoa tästä sivustosta
akkanen (ät) ampiaisakka piste com Kuka on Ampiaisakka?

ch-s (1K) Kiina-adoptio

Kiina-adoptio Suomessa

Kohti

Kiinasta on tullut lapsia Suomeen vuodesta 1995, valtaosa heistä tyttöjä. Vuonna 2001 Kiinasta tuli Suomeen 46 lasta, joka on Venäjän jälkeen eniten. Kiinan suosio adoptiomaana kasvoi voimakkaasti vuosina 2004-2007, ja suuri hakijamäärä ainakin osaltaan johti odotusaikojen pitenemiseen. Toukokuussa 2007 Kiinan adoptioviranomainen CCAA kiristi tuntuvasti hakijoiden hyväksymiskriteereitä, mikä vähensi hakemusten määrää, joidenkin arvioiden mukaan n. kolmanneksella. Nyt Kiina vaatii adoptiovanhemmilta 30-50 vuoden ikää, kohtalaista toimeentuloa, hyvää fyysistä ja psyykkistä terveyttä, korkeintaan neljää kotona asuvaa lasta, lainkuuliaisuutta, lukion tai ammattikoulun suorittamista sekä vähintään kaksi vuotta kestänyttä avioliittoa (toiselta tai kolmannelta avioliitolta vaaditaan viiden vuoden kestoa).

Nuorimmat Kiinasta tulevat lapset ovat yleensä noin vuoden ikäisiä, harvoin alle 10 kk. Erityistarpeita on varsinkin vanhemmilla lapsilla, mutta yleisesti ottaen lapset ovat varsin terveitä. Kiinasta ei tule sisarussarjoja. Kaksoset voi saada, jos on erittäin hyvin toimeentuleva, nuorehko pariskunta, jolla ei ennestään ole lapsia, ja jos käy niin hyvä mäihä, että kaksosia on adoptiovapaana (Suomen ensimmäiset Kiina-kaksoset nimettiin kesällä 2004).

Odotusajat hakemuksen lähettämisestä lapsiesityksen saamiseen venyvät kuin pullataikina. 1.5.2007 lähtien vallinnut tilanne ennustaa nyt lähetettäville hakemuksille 2,5 vuoden odotusaikaa "perusjonossa". "Erityistarvejonon" keskimääräiset odotusajat pitenevät niinikään.

Kiinassa on vain yksi adoptiokontakti, valtiollinen CCAA, jonka kanssa sekä Pela että IP tekevät työtä. Näin ollen normaaliprosessissa nimeämisajat ovat samat ympäri Kiinaa, kaikille toimistoille maailmanlaajuisesti. CCAA on kuitenkin myöntänyt joillekin adoptiotoimistoille ns. erityistarvestatuksen; Suomessa vain Interpedialla on tämä status. Tällaiset toimistot saavat tietoja adoptiota odottavista erityistarvelapsista (waiting children), jotka voidaan suoraan nimetä kiinnostuneille hakijoille. Suomessa käytäntö on, että Interpedia nimeää lapselle perheen, joka sitten hyväksyy lapsiesityksen normaalisti. Tässä ohjelmassa odotusaika on vaikeammin ennustettavissa. (Huom: jos katsoo esim. yhdysvaltalaisia sivuja, joilla listataan kiinalaisia adoptiota odottavia lapsia, siellä näkee joskus myös sisarussarjoja; en tiedä, ovatko nämäkin IP:n statuksen piirissä.)

Kiina-linkkejä

Ampiaisakan Kiina-adoptiosivut

Adoptio Kiinasta -keskusteluryhmä

PeLan Kiina-sivu

Interpedian Kiina-sivu