Surinaa
Takaisin pääsivulle

Adoptiota harkitsemassa Adoptiotietoutta Adoptiovanhemmat Adoptioyhteisö Adoptoidut Artikkelit Byrokratiat Juttua adoptiosta Kun tuttu adoptoi Prosessi ja odotus Uutiset
Sivukartta Tietoa tästä sivustosta
akkanen (ät) ampiaisakka piste com Kuka on Ampiaisakka?

Romania Romania-adoptio

Moni muistaa televisiossa 1990-luvulla nähdyt kauheat kuvat Romanian lastenkodeista. Ceaucescu oli juuri kukistettu ja länsimaiset tiedotusvälineet pääsivät ensimmäistä kertaa todistamaan Romanian "sosialismin" (lähinnä tyrannian) kauheaa perintöä, voisi jopa sanoa mässäilemään sillä. Parikymppinen Ampparikin itki niitä kuvia vuolaasti. Kaikkialta maailmasta alkoi tulvia pyyntöjä saada adoptoida näitä lapsiparkoja, ja Romania myöntyi.

Vähitellen elinolot alkoivat koheta ja kotimaan adoptiot saivat tuulta purjeisiinsa. Lastenkotilapset pääsivät parempiin oloihin. Yleinen mielipide alkoi kääntyä KV-adoptioita vastaan, jotka nähtiin häpeäpilkkuna. Uusi totuus romanialaisista lastenkodeista ei kuitenkaan ollut lainkaan niin raflaava kuin ne hirvittävät kuvat, joita näytettiin "nykypäivänä" televisiossa vielä vuosienkin kuluttua, ja muutos jäi ulkomailla tiedostamatta.

Nykyäänkin Romaniasta kyllä adoptoidaan ulkomaille lapsia, mutta hyvin vähän, ja ilmeisesti suurelta osin yksityisten adoptioiden kautta. Suomessa yhteistyö Romanian ja Interpedian välillä on lopetettu jo vuosia sitten.