Surinaa
Takaisin pääsivulle

Adoptiota harkitsemassa Adoptiotietoutta Adoptiovanhemmat Adoptioyhteisö Adoptoidut Artikkelit Byrokratiat Juttua adoptiosta Kun tuttu adoptoi Prosessi ja odotus Uutiset
Sivukartta Tietoa tästä sivustosta
akkanen (ät) ampiaisakka piste com Kuka on Ampiaisakka?

Neuvontaa PeLalta

Katso myös:
PeLan alkuinfo
Perhelomakkeen liitteet
Adoptioprosessin "rajoitukset"

Paitsi kotikunnan sosiaalitoimisto, adoptioneuvontaa antaa myös Pelastakaa Lapset ry. Tällöin neuvonnan saajan kotikunta on tehnyt Pelan kanssa sopimuksen adoptioneuvonnan ostamisesta palveluna. Kunta ja Pela kommunikoivat keskenään maksuista, asiakkaan itsensä ei tarvitse tehdä mitään asian hoitumiseksi. Rahoja ei asiakas ainakaan ikinä näe :)

Joissain tapauksissa asiakas näkee oman kunnan sosiaalitoimistoa paremmaksi vaihtoehdoksi käydä neuvonnassa Pelassa, vaikka kotikunta hoitaisikin neuvonnat itse. Tämä on mahdollista, mutta maksullista - ks. alla. Syitä voi olla monia. Varsinkin pienissä kunnissa neuvontaa hoitava henkilöstö ei välttämättä ole tehtävään koulutettu; asiakas saattaa myös arkailla asioidensa hoitoa vähäväkisen kunnan "pienissä piireissä". Toisaalta Pelan paikalliselle aluetoimistolle on usein pidempi matka.

Katso myös PeLan Yhteystiedot-sivu.

Neuvontamaksut

Jos kotikunta ostaa neuvontapalvelun PeLalta, neuvonta on maksutonta asiakkaalle eli adoptiolasta suunnittelevalle. Kun prosessin aluksi otat yhteyttä oman kotikunnan sosiaalitoimistoon, sinulle kerrotaan, mikä taho neuvonnan hoitaa. Neuvonnan alussa PeLa varmistaa, että olette "ilmoittautuneet" sosiaalitoimistoon ja hoitaa sen jälkeen maksuasiat; hakijoiden ei enää tarvitse niistä huolehtia. (Tarkkaan ottaen PeLa pyytää kunnalta kotikuntalausunnon, jonka sossu antaa tarkistettuaan kotikuntatiedot sosiaalitoimen asiakastietojärjestelmästä ja poliisirekisteristä.) Joillain kunnilla (Espoolla ainakin) on kiintiö sille, kuinka monelle palvelua vuosittain ostetaan, ja loput hoidetaan itse.

Jos kotikunta antaisi neuvontaa, mutta asiakas päättää mennä PeLan neuvontaan, ei kotikunnalla ole velvollisuutta maksaa neuvonnasta vaan asiakas maksaa itse. Tällöin neuvonnan hinta on n. 850 euroa.

Tättärä on koonnut sivuilleen asiaan liittyviä lakipykäliä.