Surinaa
Takaisin pääsivulle

Adoptiota harkitsemassa Adoptiotietoutta Adoptiovanhemmat Adoptioyhteisö Adoptoidut Artikkelit Byrokratiat Juttua adoptiosta Kun tuttu adoptoi Prosessi ja odotus Uutiset
Sivukartta Tietoa tästä sivustosta
akkanen (ät) ampiaisakka piste com Kuka on Ampiaisakka?

PeLa palvelunantajana

Ampiaisakka ja Kuhnuri suuntautuvat adoptioaikeissaan Kiinaan. Palvelunantajaksi on valittu Pelastakaa Lapset r.y., lähinnä siksi, että PeLalla ei koota hakijaryhmiä. Yksittäisten hakijoiden paperit lähtevät samantien matkaan ja nimeämiset ja kutsut tulevat aikanaan pienissä ryhmissä. Interpedialla kerätään aina isompi ryhmä hakijoita, ja siinä tulee odottelua ennen kuin ryhmä saadaan täyteen. Kärsimättöminä ihmisinä valitsimme PeLan.

Helsingin PeLa teki meille myös neuvonnan, joten kotiselvitystä ei tarvinnut lähettää kuin saman käytävän toiseen päähän. Kun kotiselvitys oli valmistunut 10.9., sen kopio tuli kotiin saman viikon lopulla ja sosiaalityöntekijä kertoi laittaneensa sen samalla kertaa myös PeLalla eteenpäin. Seuraavana torstaina tuli yhteydenotto PeLan palveluntarjoajapuolelta täyden kirjekuoren muodossa.

w_paprut3_enh (16K)

Kirjekuori sisälsi seuraavat paperit:

Kun lupa tuli, PeLa lähetti siitä ilmoittavan kirjeen sekä ohjeet paperien keräämiseksi Kiinaa varten. Itse se ilmoitti liittävänsä Kiina-nippuumme kotiselvityksen ja adoptioluvan. Sähköpostitse lähettämiimme kysymyksiin vastattiin nopeasti ja ystävällisesti.

Kun Kiina-nippu oli lähtenyt PeLalle, odotimme tietysti malttamattomina seuraavaa askelta. Ehdimme tiedustella jo sähköpostilla, mikä oli laillistamisen tilanne tai aikataulu, ja meille vastattiin, että suunnilleen kuukauden päivät on nykyisin mennyt. Niinpä menikin. Heti kun paketti oli lähtenyt Kiinaan, laittoi PeLa meille kirjeen, jossa kerrottiin lähetyksen DHL-numero, jonka avulla sen kulkua olisi voinut seurata netissä. Ikävä kyllä (?) perjantaina lähetetty kirje tuli perille vasta maanantaina, jolloin lähetys oli jo perillä!

Kun muille marraskuun perheille alkoi tulla lapsiesityksiä, PeLan Sirpa Hietaranta laittoi meille ihan oma-aloitteisti tiedotusmailin tilanteesta. Hän kertoi tulleiden esitysten määrän, niiden lähettämisajat sekä sen, kuinka monta marrasperhettä jäi vielä rannalle. Tähän olimme tosi tyytyväisiä, sillä emme sitten joutuneet turhaan odottelemaan ja hermoilemaan.

Lapsiesityksestä ilmoitettiin viipymättä (tietysti) ja pääsimme tutustumaan papereihin samana päivänä. Sirpa itse oli varattu (eräs toinen ryhmäläinen oli ehtinyt ensin), mutta Tuula Kumpumäki esitteli meille tyttäremme. Infokirjeessä, jossa kerrottiin mitä seuraavaksi pitää tehdä, ei kyllä ollut osoitetta johon hyväksymispaperin olisi voinut lähettää, mutta onneksi se löytyi kirjekuoresta. Kaikkiin tiedusteluihin on vastattu ja tulevien vanhempien höperyyteen suhtauduttu ymmärtävästi... vaikka ehkä olisimme pärjänneet hieman vähemmillä päänsilityksillä ;)

Kutsujen mukana lähetetyissä viisuminhakuohjeissa oli pieniä puutteita; voisi toivoa esimerkiksi, että PeLa laittaisi mukaan esimerkkilomakkeen kommentteineen [esim: "Passin tyyppi: 'P' (löytyy passista siitä ja siitä kohdasta" ]. Kyllä nuo tuntuivat ymmärtävän hakemuksen siellä konsulaatissa.

Matka meni mukavasti. Jesse on, kuten maineesta kaikki tietävätkin, pätevä ja mukava mies, tavattoman lapsirakas. Vain 10 perheen mahdottoman suuri seurue aiheutti hieman lisäjärjestelyjä ja vaikeutta muutenkin ylityöllistetylle Jesselle. Oli vapauttavaa, kun ei tarvinnut itse ajatella mitään, vaan mennä vain minne Jesse osoitti. Jouduimme pyytämään PeLaa faksaamaan adoptiolupamme Suomen suurlähetystöön (se oli taas hukassa) ja onnistuivat lähettämään väärän perheen luvan... Tästä huolimatta pääsimme tytön kanssa Suomeen ilman ongelmia. PeLa tuntui aidon kiinnostuneelta meistä matkalaisista ja matkan sujuvuudesta.

Kotiin tultua, vietyämme Kiinasta saadut paperit PeLaan, saimme kotiin ohjekirjeen seuraavista toimenpiteistä. Kirjettä on kuulemma paranneltu sitten edellisen ryhmän, mutta voisi se olla vielä selkeämpikin - esimerkiksi numeroitu lista tyyliin "1. Tehkää asia X paikassa A. 2. Tehkää asia Y paikassa B taikka asia Z paikassa C, riippuen siitä, oletteko ö vai ä." Jne. Mutta tämä nyt on vain minun ainaista harputustani puuttellisista ohjeistuksista.