Surinaa
Takaisin pääsivulle

Adoptiota harkitsemassa Adoptiotietoutta Adoptiovanhemmat Adoptioyhteisö Adoptoidut Artikkelit Byrokratiat Juttua adoptiosta Kun tuttu adoptoi Prosessi ja odotus Uutiset
Sivukartta Tietoa tästä sivustosta
akkanen (ät) ampiaisakka piste com Kuka on Ampiaisakka?

Uutiset adoptiorintamalta - arkisto!

Adoptiouutiset on siirtynyt blogiaikaan - uusi sivu on täällä. Tämä vanha sivu toimii yhä arkistona aiemmin julkaistuille uutisille.

25.03.2005: Yhtäläisissä perhevapaissa edistystä ja paikallaanpolkemista

Vaasan kaupunki päätti kokouksessaan 21.3.2005 maksaa äitiysloma-ajan palkan myös niille kaupungin työntekijöille, joiden lapsi tulee perheeseen adoption kautta. Sen sijaan Seinäjoki teki samana päivänä vastakkaisen päätöksen.

25.03.2005: Adoptiolasten Vanhemmat ry muutti nimensä Adoptioperheet ry:ksi.
Adoptioperheet ry:n sivut

21.03.2005: Neuvonnan vähimmäiskesto määritelty

Interpedian kysymyspalstalla kerrotaan, että adoptiolautakunta on viimeaikoina tarkentanut toimintaohjeitaan. Uusien ohjeiden mukaan adoptioneuvonnan vähimmäiskesto on puoli vuotta, eikä lautakunta käsittele tapauksia, joissa neuvonta on kestänyt vähemmän aikaa.
Lue lisää Interpedian sivuilta

20.02.2005: Kontaktit vähenemässä?

On kuulunut huhuja, että Helsingin kaupungin sosiaalivirasto olisi luopumassa Viron adoptioyhteistyöstä. Samansuuntaisia huhuja kuuluu Pelan Puola-kontaktin suunnalta. Korostan, että nämä ovat huhuja, mutta koska kummastakin maasta on lapsia tullut erittäin harvakseltaan ja molemmissa maissa olot ovat parantuneet selkeästi kymmenen vuoden aikana, voidaan ajatella, etteivät kv-adoptiot niistä ikuisesti jatku.

13.02.2005: Interpedia muuttaa Helsinkiin

Toistaiseksi Vaasassa toiminut adoptiopalveluntarjoaja Interpedia muuttaa toimistonsa Helsinkiin vuoden sisällä.
Lue lisää

30.01.2005: Vuoden 2005 Kiina-tapaaminen Turussa elokuussa

Lisätietoa Kiinatapaamisen omilta sivuilta.

30.01.2005: Talousarvioaloite Helsingissä

Helsingin valtuustolle on jätetty talousarvioaloite edustaja Outi Alangon toimesta. Siinä kehotetaan varaamaan ensi vuoden budjettiin 50000 euroa adoptioneuvonnan tilanteen parantamiseksi, eli suunnilleen yhden sosiaalityöntekijän palkkaamiskustannukset.
Lue lisää

30.01.2005: Lahti maksaa adoptioäideille äitiysloman palkan

Kokkolan ja Salon vastaaviin viimeaikaisiin päätöksiin viiten myös Lahden kaupunki on päättänyt lopettaa adoptoivien työntekijöidensä syrjimisen. Tammikuussa 2005 tehdyn päätöksen mukaan "1.1.2005 lukien viranhaltijalle/työntekijälle, joka ottoäitinä saa vanhempainvapaana, maksetaan palkkaa vanhempainrahakauden kolmelta ensimmäiseltä kuukaudelta noudattaen soveltuvin osin kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen määräyksiä äitiysvapaan palkallisuudesta."

30.01.2005: Hands of Hope -monumentille vihreää valoa

Kiinaan rakennettava adoptiolapsia kunnioittava Hands of Hope -muistomerkki on vihdoin saanut paikan Beijingin läheltä yksityisen hyväntekeväisyysjärjestön mailta. Projekti alkaa nyt edetä, ja ehkä jo parin vuoden kuluttua pääsemme viemään lapsemme tutustumaan tähän pääosin amerikkalaisten lahjoittajien ansiosta pystytettävään teokseen.
Lue lisää

30.11.2004: Adolaiset-palsta aloittaa!

Adolaiset on uusi suljettu palsta kaikille, joiden elämää adoptio koskettaa. Se on tarkoitettu paitsi adovanhemmille, myös adolapsille, lapsensa luovuttaneille biovanhemmille sekä prosessinsa aloittanei+lle adoptionhakijoille. Jäsenten taustaa tarkastetaan asiattomien henkilöiden sulkemiseksi pois, joten keskustelu on todella vertaisryhmän OMA foorumi. Ja tietenkin palsta on valvottu.

26.10.2004: Adoptioperheet ry tapaa marraskuussa Oulussa

Adoptioperheet ry toivottaa jäsenensä tervetulleeksi jäsentapaamiseen Ouluun 20.-21.11.2004. Lisätietoja osoitteesta jaana.lauri@pp2.inet.fi tai Adoptioperheet ry:stä.

13.10.2004: Adoptioaiheinen lastenkirja

Pikku Xing on Leena Virtasen ja Salla Savolaisen kirjoittama lastenkirja. Kirja kertoo, kuinka kaupan edestä löydetystä pikku Xingistä tulee Xing Annikki Tähtinen. Kirjaa myy mm. Adoptioperheet ry.

1.8.2004: Huonoja uutisia Kambodzasta

Ison-Britannian adoptioviranomainen kertoo, että UK on keskeyttänyt Kambodzan adoptiot 22.6.2004. Syinä mainitaan mm. virallisten adoptioasiakirjojen väärentäminen, adoptiotoimistojen liian suuri osallistuminen adoptioprosessiin Kambodzan lain vastaisesti, todisteet adoptiotoimistojen tavasta hankkia adoptoitavia lapsia painostamalla bioäitejä ja maksamalla heille rahaa, ja yleinen huoli Kambodzassa tapahtuvasta lapsikaupasta ja korruptiosta. (Suomessa jäädytettiin kontaktihanke Kambodzan kanssa n. kolme vuotta sitten.)
Lue lisää

22.7.2004: PeLa hakee Helsinkiin sosiaalityöntekijän äitiyslomasijaista

Nyt se on todistettu: sossutkin lisääntyvät ;) Toivottavasti kaikki sujuu hyvin, sijainen löytyy ja saadaan taas uusi pienokainen maailmaan.

26.6.2004: Ruuhkat vähenemässä?

Ruuhka-Suomen kunnat ovat vähitellen alkaneet solmia PeLan kanssa sopimuksia neuvonnan hoitamisesta siten, että PeLa palkkaa uuden työntekijän hoitamaan nimenomaan ko. kunnan neuvontaa. Tämä lupaa parannusta neuvontajonoihin jossain vaiheessa.

12.6.2004: Muistakaahan kesätapahtumat!

Tänä kesänä on luvassa kulttuuriryhmien tapaamisia ainakin Kiina-, Thaimaa-, Etelä-Afrikka- ja Vietnam-perheille, ilmeisesti myöskin Filippiini-perheille.
Lisätietoa Adoptioperheet ry:n tapahtumakalenterista.

20.5.2004: Vauva-lehti avasi adoptioaiheisen keskustelupalstan

Vauva-lehden adoptioaiheinen keskustelu lopetettiin jossain vaiheessa aktiviteetin vähäisyyden vuoksi, koska keskustelijat hengasivat vain Verkkoklinikan vakiintuneella palstalla. Vauva-lehden palstaa jäätiin kuitenkin kaipaamaan, ja pitkän lobbaamisen jälkeen sellainen avattiin taas. Tervetuloa kirjoittelemaan, ettei se taas haihdu!

25.4.2004: Puola-ryhmä lopetettu

Puola-adoptioaiheinen nettikeskusteluryhmä on lopetettu jäsenien vähyyden vuoksi.

23.4.2004: Kiina-tapaamisen kotisivut avattu

Kiina04-sivut ovat vielä laadintavaiheessa, mutta jotain sieltä jo löytyy. Eli täältä.

23.4.2004: SN-tukiviikonloppu tulossa

Adoptiokuraattoriprojekti ja palvelunantajat ovat järjestämässä ensi syksylle (vertais-)tukiviikonloppua adoptiovanhemmille, joiden lapsella on vamma tai pitkäaikaissairaus. Ajankohta on syyskuun 25.- 26., paikka todennäköisesti Tampereen seutu. Ohjelma on vielä avoin.

Lisätietoja saa ja ehdotuksia voi antaa: leena@iki.fi.

4.4.2004: Tapaamisia!

Tämän vuoden Kiina-tapaamiselle on löytynyt järjestäjäporukka. Tapaaminen pidetään 24.-25.7. Espoon Korpilammella.

Thai-tapaaminen järjestetään Korpilammella 11.-12.9.2004.

4.4.2004: PeLan vertaisryhmät starttaavat

Ryhmiin voi nyt ilmoittautua PeLan sivuilla.

4.4.2004: Ruotsin uusi laki etenee

Ruotsissa ollaan muuttamassa adoptiolakia. Työryhmän esityksistä eniten adoptioperheissä vastustusta herättänyt, 42 vuoden yläikäraja adoptiovanhemmalle, ei saa kannatusta myöskään virallisilla tahoilla.
Lisätietoa

Kokkolan kaupunki antaa palkallisen äitiysvapaan

Kokkolan kaupunki on liittynyt "valaistuneiden joukkoon" ja hyväksynyt ehdotuksen, jonka mukaan kaupungin työntekijöitä ei aseteta eriarvoiseen asemaan adoptio- ja biovanhemmuuden mukaan.
Lisätietoa Kokkolan kaupungin sivuilta: Klikkaa Esityslistat ja pöytäkirjat -> Kaupunginhallitus -> 1.3.2004 (Suora linkki).

10.3.2004: Aikuisten adoptoitujen keskusteluryhmä

Ensimmäinen suomalainen adoptiolapsille tarkoitettu keskusteluryhmä aloitti toimintansa 9.3. Yahoossa.
Päivitys: ryhmä hävisi ja perustettiin uudelleen uudella osoitteella. Tämä linkki on oikea:
Ryhmän sivuille

10.3.2004: PeLalla suunnitellaan uusia vertaisryhmiä

Ote PeLan sivuilta: "Suunnittelemme kansainvälisille, noin 10-13-vuotiaille adoptiolapsille vertaisryhmää, joka kokoontuu viikon ajan ma-pe kesäkuussa viikolla 24. Syksyllä järjestämme toisen vertaisryhmän lapsille ja heidän vanhemmilleen keskiviikkoiltaisin alkaen 8.9.2004. Ryhmistä tulee lisää tietoa kevään kuluessa nettisivuillamme. Tiedustelut Kaarina Pasanen: kaarina.pasanen@pela.fi tai puhelimitse 040-5640835."

7.3.2004: PeLa aloittaa psykososiaalisen konsultaatiopalvelun

PeLalla on aloitettu kokeiluluontoinen, maksullinen palvelu, jossa asiantuntijakonsultit antavat keskusteluapua lapsiin, vanhemmuuteen, lastensuojeluun etc. liittyvissä ongelmissa. PeLan sivuilla kerrotaan lisää.

7.3.2004: Kokkolan kaupunki samanarvoisti äitiysrahat

Kokkolan kaupunki alkaa maksaa adoptioäideille täyttä palkkaa kolmelta ensimmäiseltä kotiinjääntikuukaudelta. Jakobstads Tidning keroo lisää (toisin kuin artikkelissa annetaan ymmärtää, varsinaista äitiyslomaa ei kuitenkaan myönnetä, vaan maksetaan vain palkkaa vanhempainlomakaudella).

7.3.2004: Lautakunta saakin ylitarkastajan

Käytännön töitä hoitavan sihteerin sijaan lautakunta hakeekin juristin koulutuksen omaavaa ylitarkastajaa, jonka tehtäviin kuuluisivat "kansainvälisten lapseksiottamisasioiden kansainvälisen kehityksen ja vieraiden valtioiden lapseksiottamisasioita koskevan lainsäädännön seuraaminen, puheenjohtajan avustaminen lautakunnan toimintaa koskevissa asioissa, lautakunnan kokousten ja päätösten valmistelu, lausuntojen, selvitysten ja vastineiden laatiminen sekä muut lautakunnan tehtäväalaan liittyvät ylitarkastajalle erikseen määrätyt tehtävät."

22.2.2004: Vuonna 2003 ennätyksellinen määrä hakijoita Interpedialla

Interpedia ilmoittaa, että vuosi 2003 oli yhdistykselle kaikkien aikojen toiseksi vilkkain.

20.2.2004: Ruotsissa tehdään pohjoismaista historiaa

Ruotsin ensimmäinen samaa sukupuolta oleva pariskunta sai adoptioluvan! Lue lisää Aftonbladetista

16.2.2004: Thai-keskustelupalsta aloittaa

Thaimaa-adoptioaiheinen keskustelupalsta aloittaa toimintansa osoitteessa http://www.gwad.fi/thai/.

8.2.2004: Keskustelua Ilta-Sanomissa

Julkimon yksityiselämän kommellusten seurauksena Ilta-Sanomien keskustelupalstalla on keskusteltu aiheesta "onko biolapsi tärkeämpi kuin adoptiolapsi?"

2.2.2004: Lautakunnalle sihteeri

Suomen kansainvälisten lapseksiottamisten lautakunta saa kokopäivätoimisen sihteerin eduskunnan osoitettua tähän budjetissa määrärahan. Virkaesitys on parhaillaan STM:n hallinnon äsiteltävänä ja virka tulee ehkä jo piakkoin hakuuun.

2.2.2004: Helsingin yliopistossa esitys adoptioäitien aseman tasavertaistamisesta

Helsingin yliopiston tasa-arvotoimikunta on tehnyt 12.1.2004 yliopistolle esityksen, jonka mukaan adoptioäideille maksettaisiin palkkaa 72 arkipäivältä samoin kuin bioäideille.

09.01.2004: Christina Feodoroffin nettikauppa tilapäisesti kiinni

Christina Feodoroffin etnisiä ja adoptioaiheisia tuotteita myyvä nettikauppa ei ole toiminnassa toistaiseksi henkilökohtaisista syistä.

07.01.2004: Filippiniadoptoijat ovat avanneet sivuston

"Filsu-sivusto" on osoitteessa www.filippiinit-adoptio.org.

16.12.2003: Aikuisten adoptoitujen nettikeskusteluryhmä kaipaa vetäjää!

Moni on kaipaillut adoptoiduille omaa keskustelupalstaa. Sellainen on olemassa, mutta kaipaa keulahahmoa.
Lue lisää

04.12.2003: Erityistarpeisen lapsen adoptoineiden keskustelupalsta

Netissä on aloittanut uusi keskustelupalsta SN-lapsen adoptoineille. Lisätietoja ja liittymisohjeet saa osoitteesta leena@iki.fi

Etiopian adoptiot käynnistyivät taas

Etiopia on pitänyt pitkän tauon adoptioasioiden eteenpäinviemisessä rekisteröidäkseen maassa toimivat adoptiotoimistot ja niiden ulkomaiset yhteistyökumppanit. Nyt maa vastaanottaa ja prosessoi taas hakemuksia.

PeLan adoptiopalvelun Kiina- ja Filippiinit-ihminen on vaihtunut

PeLan adoptiopalvelun Kiinaan ja Filippiineihin liittyviä asioita hoitanut Sanna Heimala vaihtoi aikaisemmin tänä vuonna toisiin tehtäviin. Tilalle on nyt tullut Sirpa Hietaranta.

Helsingin PeLa muuttaa

Vesivahingon vuoksi Helsingin PeLan paikallistoimisto muuttaa väliaikaisesti Ruoholahdenkatu 22:een. Kansainvälinen adoptiopalvelu jatkaa Lapinrinteessä.

Itä-Aasia -ilta 18.11.

Tampereella Kansainvälisessä toimintakeskuksessa (Suvantokatu 13, ortodoksista kirkkoa vastapäätä), klo 18.

Ohjelmassa mm. kuvia ja kertomuksia Indonesiasta, Japanista ja Kiinasta sekä paikallista purtavaa, mm. sushia.

Tilaisuuden järjestävät Kansainvälinen toimintakeskus, Suomi-Kiina -seuran Tampereen osasto, Tampereen Suomi-Indonesia -yhdistys r.y. ja Tampereen Suomi-Japani yhdistys.

Lisätietoja saanee Kansainvälisestä toimintakeskuksesta numerosta 03-2110445.

Joulu on taas, joulu on taas...

Pikkujoulukausi alkaa pian, ja myös monissa adoptioryhmissä vietetään pikkujoulua.

Dokumenttifilmi / dokumentärfilm

Tekeillä on dokumenttifilmi adoptoiduista nuorista aikuisista - tekijät kaipaavat yhteydenottoja sekä ruotsiksi että suomeksi!

Lisätietoa / läs mer

Yhtäläiset vapaat kaikille vanhemmille?

Juuri nyt on hyvä mahdollisuus saada eduskunnassa menemään läpi perhevapaiden yhtenäistäminen adoptio- ja biovanhempien välillä. Kirjoita kansanedustajallesi! Lisätietoa

Christina Feodoroffin nettikauppa aloittaa

Uusi etnisten ja adoptioaiheisten tuotteiden nettikauppa on aloittanut toimintansa! Christina Feodoroffin kaupasta löytyy erilaisia etnisiä taustoja omaaville lapsille nukkeja ja muita leluja. Kirjakaupassa on etnistä ja adoptioaiheista kirjallisuutta sekä lapsille että aikuisille.

Uusi keskusteluryhmä Kiina-perheille

Verkossa on avattu uusi Yahoo! Groups -keskusteluryhmä / postituslista Kiina-adoptiosta kiinnostuneille ja Kiinasta adoptoineille. Mukaan voi liittyä osoitteessa http://uk.groups.yahoo.com/group/adoptio_kiinasta/.