Surinaa
Takaisin pääsivulle

Adoptiota harkitsemassa Adoptiotietoutta Adoptiovanhemmat Adoptioyhteisö Adoptoidut Artikkelit Byrokratiat Juttua adoptiosta Kun tuttu adoptoi Prosessi ja odotus Uutiset
Sivukartta Tietoa tästä sivustosta
akkanen (ät) ampiaisakka piste com Kuka on Ampiaisakka?

Mikä palvelunantaja kannattaa valita?

Kuulisin mielelläni omista kokemuksistasi eri palvelunantajien suhteen, luottamuksellisesti tietenkin. Jos haluat kertoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen mailto:akkanen (ät) ampiaisakka piste com.

Yksi polttavimmista kysymyksistä kotiselvityksen valmistumista odottaville on palvelunantajan valinta. Kaikkein parhaiten omaan tilanteeseen sopivaa tietoa saa soittamalla tai kirjoittamalla jokaiselle ja kysymällä siitä, mikä askarruttaa.

Kerrottakoon heti näin aluksi, että itse valitsimme PeLan.

Kohdemaa

Kohdemaa vaikuttaa yleensä eniten palveluntarjoajan valintaan. Jos haluttu maa löytyy kahden tai jopa useamman palveluntarjoajan valikoimasta, kannattaa alkaa vertailla hintoja ja palvelutasoa. Yleisesti ottaen eri palveluntarjoajissa ei ole suuria eroja muuten kuin maiden kohdalla.
Palvelunantajien kohdemaat

Koulutus ja vertaistuki

Kannattaa myös tiedustella osallistumismahdollisuuksia valmennus-, koulutus- ja tapaamisryhmiin. Esimerkiksi PeLalla valmennuksia ei järjestetä kuin neuvonnan ohessa, kun taas Interpedialla on monipuoliset kouluttautumismahdollisuudet.

Paljonko palvelu maksaa?

Palvelumaksujen suhteen loppusummissa ei ole suuria eroja, mutta määräytymisessä kylläkin. Vertailun tekee vaikeaksi palvelunantajien vaihteleva tapa jakaa maksunsa osiin. Myös siinä on eroa, peritäänkö maksut kerralla vai erissä.
Palvelumaksut

Mitä rahalla saa?

Kannattaa selvittää, mitä kaikkea palvelumaksuun ja/tai palvelunantajan palveluvalikoimaan sisältyy. Jäsenyys järjestössä? Lehti? Tapaamisia?

Tiedonkulku

Tärkeä selvitettävä juttu on tiedonkulku odotusaikana. Jotkut palvelunantajat odottavat hakijalta enemmän aktiivisuutta, toiset tiedottavat jonotilanteesta, muutoksista etc. hyvinkin tiuhaan.
PeLa järjestää maakohtaisia infoja, joihin odottajat kutsutaan. Interpedialla on ilmeisesti lehti.

Jonot kohdemaassa

Vaikka useammalla kontaktilla olisi sama kohdemaa, niillä voi olla eri kontaktit. Esimerkiksi Kolumbiassa ja Thaimaassa on useita adoptioita välittäviä järjestöjä, ja eri palvelunantajat ovat yhteydessä eri kontakteihin. Kannattaa tiedustella, millaiset odotusajat eri kontakteilla on.

Sukupuolen valinta

Interpedia ei anna esittää toivetta lapsen sukupuolen suhteen, Helsingin kaupunki ja PeLa antavat. Kuitenkin kohdemaa voi jättää toiveen huomioimatta.

Hakumatkojen toimintatavat

Hakumatkojen käytännön järjestelyt riippuvat tietysti ensisijaisesti kohdemaasta ja kontaktista, mutta työtavoissa on eroja eri palvelunantajien välillä.
PeLan Kiina-ryhmät ovat pienempiä ja matkaan pääsee ehkä nopeammin, kun taas Interpedialla on suuremmat ryhmät joista voi saada enemmän tukea.