Surinaa
Takaisin pääsivulle

Adoptiota harkitsemassa Adoptiotietoutta Adoptiovanhemmat Adoptioyhteisö Adoptoidut Artikkelit Byrokratiat Juttua adoptiosta Kun tuttu adoptoi Prosessi ja odotus Uutiset
Sivukartta Tietoa tästä sivustosta
akkanen (ät) ampiaisakka piste com Kuka on Ampiaisakka?

Lastenhoito-opissa

Ensimmäistä kertaa vanhemmaksi ryhtyvien olisi erittäin hyvä hallita muutama lastenhoidon perusrutiini jo ennen hakumatkaa, kuten esimerkiksi lapsen kylvetys, syöttäminen lusikalla tai tuttipullolla, syliin ottaminen makuulta, istumasta ja seisomasta, pukeminen ja kenkien laitto, sekä tietenkin vaipanvaihto. Jos siihen vain on mahdollisuus, pyydä saada osallistua jonkun sukulaisen tai ystävän (bio)lapsen hoitoon (pikkuista adoptiolasta eivät saisi hoitaa kuin vanhemmat kiintymyssuhteen muodostumisen takia). Jos ketään sopivaa lasta ei lähipiiristä löydy, osta opaskirja ja iso pehmyt nukke harjoituskaveriksi. Nuken voi vaikka painottaa, jotta se vastaisi tunnultaan oikeaa lasta. Osta vaippoja, tuttipulloja etc. tai pyydä saada lainata jostain, ja tutki, miten ne toimivat. Tämä kaikki voi tuntua vähän höperöltä, mutta on parempi alkaa hallita välineistön käyttöä etukäteen kuin kirkuvan lapsen kanssa.

Oppaita ostaessasi huomaa kuitenkin, että ne on kertovat yleensä alle 1-vuotiaan hoidosta. Ohjeita täytyy soveltaa isommalle lapselle. (Viikon vinkkiesimerkki: jos lapsi osaa jo istua itse, häntä ei tarvitse kylvettää kuten vauvaa selällään ammeessa, vaan voi antaa istua ja vähän pitää kiinni ettei luiskahda.)

Jos lapsi on isompi, tarvitset tietysti vähän erilaisia avuja, kuten pukeutumisessa auttaminen. Voit myös esimerkiksi opetella leikkimään ja askartelemaan.

Lastenhoitoon kuuluu myös terveellinen ruoka. Lapsettomat pariskunnat usein lipsuvat syömisessä valmisruoan ja napostelun puolelle. Lapsi kuitenkin tarvitsee ne kaksi lämmintä ateriaa ja 3 palaa (aamu-, päivä-, ja iltapalat). Kannattaa rutinoitua jo hyvissä ajoin siihen, että joka päivä tehdään ruokaa ja syödään kunnolla. Hanki ihan tavallisia kotiruokareseptejä sisältäviä keittokirjoja, ja vaikka kuinka väsyttäisi työpäivän jälkeen, tee kunnon ruokaa. Tämä on myös oiva parisuhteenparannusaktiviteetti! :) Jos arkipäivänä ei kerta kaikkiaan ole mahdollista tai järkevää kokata, niin kokatkaa edes viikonloppuisin. Mitä paremmin ruokarutiinit ovat hallussa lapsen tullessa, sitä enemmän jää aikaa lapsen kanssa seurusteluun ja leikkimiseen.