Surinaa
Takaisin pääsivulle

Adoptiota harkitsemassa Adoptiotietoutta Adoptiovanhemmat Adoptioyhteisö Adoptoidut Artikkelit Byrokratiat Juttua adoptiosta Kun tuttu adoptoi Prosessi ja odotus Uutiset
Sivukartta Tietoa tästä sivustosta
akkanen (ät) ampiaisakka piste com Kuka on Ampiaisakka?

Kuntoilu odotusajalla

Biologisesti äidiksi tulevalla on yhdeksän kuukautta aikaa ottaa pehmeä lasku äitiyden fyysisiin rasituksiin. Vauva kasvaa hiljaksiin, ehkä myös oma rasvakerros, ja kun se pikku nyytti syntyy, on äidillä jo olemassa lihakset ja nivelet, jotka kestävät ylimääräisen 4-5 kg painon. Hän on oppinut liikkumaan silloinkin, kun oma kroppa on hankalan muotoinen, ja on saanut kehittää omia stragegioita esim. sohvalta nousemiseksi vauvamahan kanssa.

Nnnggghaaargh!

Adoption kautta äidiksi tulevalle taas lätkäistään kylmiltään syliin 4-5-kiloinen nyytti, 8-kiloinen vaavi, 12-kiloinen taapero tai vielä isompi lapsi. Tämä uusi lapsi saattaa takertua äitiin lujastikin eikä päästää irti kuin nukkuessaan seuraavien kuukausien aikana. Äidin pitäisi pystyä nostamaan ja kantamaan lasta, sekä hoitamaan muita askareita lapsen roikkuessa selässä, lonkalla tai rinnan päällä. Tuloksena voi olla selkävaivoja, jännetupintulehdus, polvien kipeytymistä, nivelvaivoja, niskan jäykkyyttä ja kipua, jalkojen turpoamista, särkeviä lihaksia etc. Meikäläinen sai jopa vatsansa kipeäksi lapsen kantamisesta kantoliinassa. Ja sitten on se valvominen, joka sekin kysyy hyvää kuntoa.

Tämä koskee tietysti myös isiä (älkää luulko olevanne immuuneja selkävaivoille!) mutta ongelma on keskimäärin vähäisempi: miehet ovat yleensä vahvempia ja useampi lapsi taitaa ripustautua äitiin kuin isään.

Kannattaa siis ehdottomasti panostaa omaan kuntoonsa odotusaikana! Jumppaa, nostele puntteja, kasvata voimia, harjoita aerobista kuntoa ja kehonhallintaa. Jos olet ylipainoinen, nyt on todella hyvä aika hankkiutua kiloista eroon. Kuntoillessasi teet konkreettista työtä lapsen hyvinvoinnin hyväksi, ja sen lisäksi saat hyvän mielen itsellesi.