Surinaa
Takaisin pääsivulle

Adoptiota harkitsemassa Adoptiotietoutta Adoptiovanhemmat Adoptioyhteisö Adoptoidut Artikkelit Byrokratiat Juttua adoptiosta Kun tuttu adoptoi Prosessi ja odotus Uutiset
Sivukartta Tietoa tästä sivustosta
akkanen (ät) ampiaisakka piste com Kuka on Ampiaisakka?

Esikäynti neuvolassa

Neuvolassa kannattaa käydä juttelemassa ennen hakumatkaa; ehkäpä silloin, kun lapsiesitys on saatu ja tiedetään, minkä ikäisestä lapsesta on kyse. Käynnistä voi olla etua molemmille osapuolille. Jos olet ennestään lapseton eikä sinulla ole paljoa kokemusta lapsista, saat neuvolasta arvokasta perustietoa (tähän tarkoitukseen suosittelen myös internetin mammapalstoja). Siellä kerrotaan, mitä lapselle voi syöttää (todennäköisesti mitä vain), miten usein hampaat pestään (kerran tai kaksi vuorokaudessa), mikä on paras ja helpoin D-vitamiinilisä jne. Saatte myös ehkä tietää, onko alueellanne muita adoptioperheitä.

Toisaalta myös neuvolan terkkari saattaa saada tapaamisesta etua, varsinkin jos kyseessä on hänen ensimmäinen adoptiotapauksensa. Kysy, onko neuvolalla Adoptioperheet ry:n infopakettia, ja jos ei, harkitse sellaisen lahjoittamista - neuvolaversion infopaketista voi tilata yhdistyksen sivuilta. Myöskin jos adoptio (varsinkin kv-adoptio, jos tapauksessanne on sellaisesta kyse) on hänelle uusi asia, hän saattaa käyttää sanoja ja ilmaisuja, jotka koette loukkaaviksi; tällöin on parempi, että ne möläytykset tulevat nyt, kuin että sinulla olisi lapsi sylissäsi ja terkkari kysyy että jos ette omaa saaneet niin ettekö te nyt Suomesta löytäneet adoptoitavaa lasta ettei neekeriä olisi tarvinnut tänne ostaa... (Selvennykseksi: ei, en tiedä että kenellekään olisi ihan näin käynyt!) Yleensä on kyse aidosti tietämättömyydestä, jota voi alkaa selvitellä jo ennen lapsen tuloa. Jos kyseessä taas on rasismi tms., on hyvä tietää etukäteen, että tämän henkilön kanssa ette voi asioida.

Neuvolassa saatetaan ihmetellä halua jutella vaikka ei ole lastakaan. Neuvolasysteemi on vanha ja suuri ja vierii eteenpäin omalla painollaan, ja siellä on totuttu lähinnä vain rutiineihin. Adoptioperheet poikkeavat rutiineista jo olemassaolollaan. Älä anna ihmettelyn häiritä, vaan "änkeä" vain tapaamaan terkkaria. Hän saattaa olla kasvokkain paljon mukavampi kuin puhelimessa yllätettynä!