Surinaa
Takaisin pääsivulle

Adoptiota harkitsemassa Adoptiotietoutta Adoptiovanhemmat Adoptioyhteisö Adoptoidut Artikkelit Byrokratiat Juttua adoptiosta Kun tuttu adoptoi Prosessi ja odotus Uutiset
Sivukartta Tietoa tästä sivustosta
akkanen (ät) ampiaisakka piste com Kuka on Ampiaisakka?

Biologisten vanhempien etsiminen

Hyppy tuntemattomaan

Kotimaan adoptiot

Kotimaasta adoptoitujen kannattaa ensimmäiseksi ottaa yhteyttä PeLaan. PeLa on ainoa kotimaisia adoptioita hoitava instanssi kuntien ohella. Siellä säilytetään tietoja kaikista PeLan kautta tapahtuneista adoptioista. Joka tapauksessa sieltä osataan neuvoa etsijä eteenpäin.

Kotimaisissa adoptioissa biologisista vanhemmista (tai ainakin äidistä) on yleensä jotain tietoa, ainakin jos adoptiosta ei tapahtunut aikana, jolloin sitä pidettiin epätoivottavana.

Kansainväliset adoptiot

Ulkomailta adoptoidun kannattaa ottaa yhteyttä siihen palveluntarjoajaan, jonka kautta adoptio tapahtui. Palveluntarjoajat säilyttävät tietoja adoptiosta rekisterissään sadan vuoden ajan. Palveluntarjoaja osaa myös neuvoa kunkin maan kohdalla, miten lisätietoa voidaan yrittää hankkia.

Ulkomaisissa adoptioissa on kuitenkin varauduttava siihen, että tietoja ei välttämättä ole säilytetty tai niitä ei ole koskaan ollutkaan. Luovuttavassa maassa saattavat tiedot olla lähtökohtaisesti puutteelliset, mm. Kiinassa lähes kaikki lapset ovat löytölapsia. Ennen vuotta 1985 kaikki kv-adoptiot Suomessa olivat yksityisadoptioita, mikä tarkoittaa sitä, että välikätenä ei käytetty palveluntarjoajaa, eikä kenelläkään näin ollen ole säilössä adoptioon liittyviä dokumentteja, paitsi adoptiovanhemmilla ja ehkä luovuttavalla maalla.